Wakacje na Cyprze Północnym mogą być satysfakcjonujące na wiele sposobów, ze względu na doskonałą pogodę i obfite słońce, dobre hotele, wiele atrakcji, zamki, piękne porty, stare miasta, a także dobre jedzenie.
Północny Cypr ma kuchnię bardzo podobną do kuchni tureckiej, ale z dodatkowymi warzywami lub potrawami, które przez wieki docierały do handlarzy, takimi jak kolokas i molohiya, i stały się tradycyjne. Nieco inaczej wygląda również użycie ziół i przypraw. W przeciwnym razie są bardzo blisko.
Nieustannie pojawiają się restauracje z innych kultur, restauracje chińskie, indyjskie i tajskie. Ale chociaż to wszystko jest bardzo atrakcyjne, jeśli lubisz ten rodzaj jedzenia, pozwalają miejscowym próbować tych różnych kuchni. Przyjeżdżając jako gość, jest to rzadka okazja, aby odkryć tradycyjne restauracje na Cyprze Północnym i ich własną kuchnię. Wszystkie te inne kuchnie i tak znajdziesz w domu.
Tradycyjnie w grę wchodziło wiele starterów lub mezów. To może być prawie wszystko, ale są pewne standardy, które zawsze się pojawiają, buraki, białe sery, mieszana sałata, rosyjska sałatka, humus, jogurt i cagic, jogurt, ogórek i mieszanka czosnku.
Jako danie główne w dziale mięsnym, jagnięcina klefitico jest zdecydowanym faworytem. Jagnięcina jest zawijana i pieczona bardzo powoli w piekarniku, często z ziemniakami. Jest bardzo podobny do dania grecko-cypryjskiego o tej samej nazwie. Z drugiej strony Mousaka może i często bardzo różni się od wersji greckiej. Tradycyjne danie greckie na bazie mielonej jagnięciny lub wołowiny z bakłażanem, polane ziemniakami i sosem beszamelowym. Tutaj mousaka może mieć ziemniaki lub nie, a nie zawsze sos beszamelowy. Czasami może to być głównie ziemniaki. Nie ma dwóch restauracji serwujących ten sam przepis. Do wyboru jest kilka bardzo tradycyjnych potraw, w tym koloki i kurczak oraz molohiya i kurczak, a także imam beyilde, bakłażanowy but nadziewany pomidorami, cebulą, a czasem mieloną jagnięciną.
Większość menu zawiera również listę dań z owoców morza, więc zawsze jest dobry wybór dla każdego.