Jeśli chodzi o restauracje, najważniejsza jest lokalizacja. Musisz być tam, gdzie ludzie Cię widzą, albo przekonasz się, że po prostu nie ma klientów, ale wybór odpowiedniego miejsca na lokal to o wiele więcej niż zwykłe chodzenie po ulicach. W rzeczywistości przed wyborem lokalizacji należy wziąć pod uwagę szereg czynników.
Ludzie: dostępność klienta jest oczywiście największym problemem. Musisz upewnić się, że w pobliżu jest wystarczająca liczba potencjalnych klientów, aby warto było założyć restaurację. Warto przeprowadzić badanie populacji na obszarze, w którym chcesz zbudować swój biznes. Pomoże Ci to dowiedzieć się, czy ludzie będą zainteresowani tym, co masz do zaoferowania i czy często jedzą poza domem. Może to również pomóc Ci zdecydować, jaki rodzaj restauracji zacząć … burger joint może nie radzić sobie dobrze w bardziej zamożnej okolicy, ale byłby idealny dla obszaru, w którym ludzie szukają szybkiego i taniego jedzenia.
Konkurencja: kto jest konkurencją? Co oferujesz, co ich bije? Niezależnie od tego, czy oferujesz niższe ceny, inną kuchnię czy lepsze jedzenie, musisz być lepszy od konkurencji. Nie ma sensu otwierać kawiarni, jeśli jest ich już pięć w tej samej okolicy. Ważne jest również, aby dowiedzieć się, jak działają ceny w okolicy. Kiedy wszystkie restauracje mają bardzo niskie ceny, możesz mieć trudności z konkurowaniem z wykwintną knajpką, która wymaga wyższych cen. Tutaj również warto poznać swoich klientów. Jeśli nie mają pieniędzy, nie spodziewaj się, że zrobią to z tablicami za 100 $.
Parking: nie lekceważ wartości miejsca parkingowego. Nowy klient nie będzie spędzał dużo czasu szukając miejsca parkingowego, aby spróbować jedzenia. Chociaż najlepiej jest mieć własne miejsce parkingowe, powinno być dobrze, o ile w pobliżu restauracji jest dużo miejsca.
Widoczność: wiele restauracji uważa, że większość ich ruchu pochodzi od przechodniów. Te osoby decydują się na posiłek w konkretnym miejscu w ostatniej chwili, więc chcesz mieć pewność, że masz łatwe do zobaczenia miejsce. Kolejnym ważnym czynnikiem jest łatwość dotarcia do tego miejsca. Miejsca, które są tuż przy głównej drodze, ale nadal są widoczne, są idealne. Chcesz, aby ludzie mogli zobaczyć Twoją restaurację i wjechać do niej bez walki z korkami lub konieczności znajdowania mapy, aby się tam dostać.
Lokalizacja Twojej restauracji jest bardzo ważna. Powinieneś poświęcić trochę czasu na obejrzenie okolicy, przyjrzeć się ludziom, którzy mieszkają i pracują w okolicy oraz poznać konkurencję przed podjęciem decyzji o lokalizacji restauracji. Badania te na dłuższą metę opłaca się, bo możesz być pewien, że wybierzesz idealne miejsce.