Nazwa łacińska:
Cucumis Sativus, część rodziny tykw. W średniowieczu roślina nazywana była Cowcumber.
Wiele osób nie je ani nie uprawia ogórków, ponieważ mają gorzki smak. Dotyczy to starszych odmian i jest spowodowane przez gorzki gen, który jest częścią składu ogórków.
Prawie wszystkie badania poświęcone ogórkowi mają na celu rozproszenie tej goryczy. Rezultatem tych badań jest duża liczba nowych odmian, które nie zawierają lub prawie nie zawierają tego gorzkiego genu.
Jeśli zbierasz gorzkie ogórki, najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest to, że hodujesz je nieprawidłowo.
W żadnym wypadku nie pozwól ogórkom się zestresować (np.brak wody), mają tendencję do gorzkości.
Jeśli wyhodujesz odpowiedni rodzaj ogórka i pozbędziesz się z rośliny wszystkiego, co mogłoby zahamować ich wzrost, otrzymasz doskonale odżywcze ogórki, które będą chrupiące, orzeźwiające w gorący letni dzień.
Jeśli jednak chcesz być po bezpiecznej stronie, jest pewien sposób na pozbycie się goryczy. Prawie cała ta gorycz jest skoncentrowana w liściach, łodygach i skórce ogórka. Jeśli usuniesz cal od końca łodygi ogórka i cofniesz skórę do cienkiej warstwy miąższu bezpośrednio pod skórą.
Odkryłem również, że punktowanie ogórków widelcem stanowi różnicę między lekko gorzkimi a smacznymi ogórkami. Możesz spróbować samemu. Ogórek obrać. Weź dwie środkowe sekcje. Zalicz jednego, a drugiego zostaw w spokoju. Z każdego wyciąć plasterek i posmakować. Zauważysz, że punktowany plasterek jest mniej gorzki.
Wszystko po to, aby ogórek był mniej gorzki, ale możesz go też lubić, w takim przypadku wyhodujesz stare odmiany.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy rodzaje ogórków: ogórki polne lub standardowe, które rosną dość duże i mają jasnozielony kolor; mniejsze plamy z bardziej żółtawym odcieniem na skórze; oraz odmiany uprawiane w szklarni, które są uprawiane w celu uzyskania owoców w nieco niższych temperaturach, na przykład w Wielkiej Brytanii. Myślę, że mogę wyhodować wszystkie trzy w dobre lato tutaj w Oksfordzie. W chłodne lata te zewnętrzne nie radzą sobie zbyt dobrze.
Możesz wysiewać nasiona ogórka bezpośrednio w ziemi, ale ja wolę zaczynać od tacek z nasionami i przesadzać je do momentu, gdy będą wystarczająco duże, aby można je było sadzić w ogrodzie lub w szklarni.
Mógłbym tutaj wymienić odmiany, ale najlepiej jest zobaczyć, co uprawiają twoi sąsiedzi lub jakie rośliny są na sprzedaż w lokalnym sklepie.
Ogórki są bardzo ciężką paszą, więc uprawiaj je na wzbogaconej glebie z dobrze zgniłym obornikiem lub kompostem. Uważaj na zwykłą infestację i lecz ją.
Ogórki muszą być zbierane regularnie, w przeciwnym razie będą duże i obsiane.
Jeśli miejsce w ogrodzie jest ograniczone, możesz sadzić obok ogrodzenia z drutu lub kraty, a będą rosły bezpośrednio na górze.