Skip to main content

Doskonały przepis na bakłażany, znane również jako bakłażany, pożądane danie orientalne lub śródziemnomorskie.

Bakłażan – fioletowe warzywo o ciekawym kształcie.

Danie z bakłażana w stylu śródziemnomorskim …

Na początek wybierz dojrzałego bakłażana, przed zakupem wybierz warzywo z najmniejszą ilością zadrapań, skaz lub siniaków. Wybierz ładny, głęboki fiolet lub bordo – dowolny kolor, który wybierzesz do opisu swojego bakłażana, będzie mi odpowiadał.

1 duży bakłażan, zwany także bakłażanem, dojrzały i średniej konsystencji, pysznie upieczony.

Pieczone w ogniu, grillowane lub grillowane gazowo nadają gotowanym warzywom o wiele bardziej dymny smak, wymagając ugotowanej skórki dla łatwiejszego trawienia: pozostaw skórkę tak bardzo, jak to możliwe, dla tego konkretnego dania warzywnego.

2-3 drobno posiekane ząbki czosnku – do siekania używam małej strony młynka do sera.

3-5 pomidorów romskich lub 2 duże pomidory pieczone na ogniu.

świeża pietruszka, dobrze wyczyść, osusz używając tylko pietruszki, pokrój łodygi i wyrzuć.

świeża kolendra, taka sama jak w instrukcji pietruszki powyżej, pamiętaj; po prostu pokrój kolendrę, łodygi i wyrzuć.

5 pieczonych na ogniu zielonej lub czerwonej papryki, obranych, posianych i boskich, dodaj oliwę do smaku …

ocet jabłkowy do smaku, ten przepis wymaga odrobiny kwasowości; zwykle wystarczy łyżeczka.

sól morska do smaku – UWAGA; Sól morska jest lżejsza niż zwykła sól kuchenna, więc dodaj podwójną porcję zamiast zwykłej soli kuchennej. Możesz dodać zioła, oleje lub przyprawy i improwizować do smaku.

świeży mielony kminek: około 1-1 1/2 łyżeczki

chili w proszku lub wędzona papryka do smaku: około 1 łyżeczka

½ szklanki kolendry, pietruszki i / lub liści selera

Głęboka patelnia z pokrywką zapobiegającą rozlaniu i minimalizującą efekt rozpryskiwania.

Zacznij od pieczenia bakłażanów, zielonej lub czerwonej ostrej papryki lub innej łagodnej papryki i czerwonych, dojrzałych pomidorów. Używam wszystkich tych warzyw, zarówno dla koloru, jak i ze względu na smak po zmieszaniu. Usuń nasiona, żyłki i skórkę, w razie potrzeby pokrój obrane papryczki chili i bakłażan na plasterki, pietruszkę i kolendrę posiekaj drobno; zostaw trochę pietruszki i kolendry do wykorzystania w przepisie, zaczekaj jeszcze raz do końca, aby ponownie wymieszać z potrawą.

Smażyć na głębokiej patelni z olejem warzywnym, oliwkowym lub winogronowym, bakłażanem i chili, dodać pomidory i dobrze wymieszać; dodaj suche składniki; Dopraw do smaku, gotuj na średnim ogniu przez 15 do 20 minut.

Możesz również dodać 1 łyżeczkę bulionu warzywnego podczas smażenia warzyw lub dodać jedną z moich ulubionych przypraw: Old Bay. zioła mogą wpływać lub wzmacniać smak. UWAGA BOCZNA – Sól selerową można zastąpić solą morską, solą czosnkową, a nawet użyć pani Dash do przepisów wrażliwych na sól, co jest doskonałym zamiennikiem soli.

Jeśli masz pod ręką świeży seler, możesz oczyścić i pokroić liście selera i dodać do pietruszki i kolendry, aby uzyskać dodatkowy smak … Po wyjęciu patelni z ognia dodaj kilka kropli oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Dodaj do energetyzujących ziół i utrwal swoje smaki … Świetnie pasuje do chlebków pita!

Bakłażan to jedna z wielu pysznych, warzywnych zimnych sałatek podawanych na obiad lub kolację.

Lubię uczyć się od Ciebie i od innych, którzy nieustannie służą mi wiedzą!

Leave a Reply